theatershow 2021-08-16T16:06:48+02:00

Gék van paarden

Paardencabaret door M.K. de Manvan

Tot grote verrassing van de pasgetrouwde zakenman MKdeManvan bleek zijn charmante echtgenote gek van paarden. Hij was in een hippisch huwelijk terecht gekomen! Sindsdien brengt hij alle vrije uurtjes door met grote en kleinere hinnikende dieren, assisteert hij op wedstrijden waar hij werkelijk niets van begrijpt, doet hij zijn best om het ‘paardenjargon’ ooit te beheersen en hoopt hij eens, ondanks menige blauwe plek en pijnlijke spier, het rijden op deze edele dieren ook onder de knie te krijgen. Zijn spaarrekening geeft een neerwaartse spiraal aan terwijl hij zich afvraagt hoe het kan dat er steeds meer zadels, trailers en paarden op zijn erf verschijnen. Gék van paarden wordt MK de Manvan, maar met geheven hoofd en de neus dicht (tijdens het uitmesten van de stallen) weet hij zich een weg te banen in de wereld van de paardenliefhebbers.
Over zijn belevenissen schrijft hij als MK de Manvan al jaren hilarische columns voor paardenmagazines in binnen- en buitenland, waarbij hij paardenvrouwen een spiegel voorhoudt en hun echtgenoten hoop geeft.
MK de Manvan brengt een nieuw genre: paardencabaret. Hij vertelt droog en komisch hoe hij het hoofd probeert te bieden aan de paardenperikelen van zijn vrouw en brengt op uiterst muzikale wijze prachtige songs over een leven met paarden ten gehore.

Door Covid-19 zijn diverse voorstellingen uit 2020 na een aantal keren verschoven te zijn uiteindelijk gecanceld. Vrees niet: MK is van plan om die voorstellingen in te halen. In 2021 staat nog een voorstelling in Raalte gepland, op 14 oktober.
Ook de voorstellingen in Groningen en Heerlen gaan nog door in 2021, maar daar moet nog een nieuwe datum voor geprikt worden. 

Hou de agenda in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte als er nieuwe voorstellingen zijn!
Wil je graag dat MKdeManvan bij jou in de buurt komt? Stuur een mailtje via het contactformulier


Recensies

 

Niet zomaar een kleinkunstenaar, maar een paardencabaretier. Zijn eerste theaterprogramma Gék van paarden is als het ware een bundeling gesproken columns. MK de Manvan drentelt op het grote toneel voor een kolderiek decor. Hij speelt vaardig piano en begeleidt zichzelf bij zijn liedjes. MK komt echt tot leven en ziet er plotseling een stuk jeugdiger uit als hij zijn gitaar pakt en een verstrooiend lied zingt. MK gebruikt zijn echtgenote als aambeeld waarop hij zijn grappen voorbereidt. Zij geeft veel geld uit aan paardenspullen, waarbij de sjabrak, het kleedje onder het zadel, uitgroeit tot het symbool van haar royale uitgavenpatroon. Hij pepert dat er zo goed in, dat zijn klagelijke betogen op den duur karikaturale trekken krijgen. Daar is het de paardencabaretier ook om te doen. Aandikken verstevigt de directe humor. Daarbij spaart hij met een heerlijke zelfspot zichzelf niet.
Als een veulen dat voor het eerst in de wei springt, speelt MK naar hartenlust op de vleugel van de Eleq Theaterzaal. Hij voegt gulzig en uitgelaten muzikale uitweidingen toe aan zijn lichtvoetige liedjes. Deze gaan uiteraard over geld, de wedstrijden en de karakteristieke termen van de hippische wereld. MK de Manvan observeert scherp, maar ook met liefde. De Nico’s rond de piste zijn vrienden van hem geworden. MK mag dan weliswaar afgeven op zijn lieftallige en zelfstandige paardenvrouw, de passie waarmee hij de paarden van Marrum een eerbetoon geeft, maakt hem tot een ware paardenliefhebber.

(Ton Henzen in de Steenwijker Courant over de uitverkochte voorstelling van 28 februari 2019 in theater De Meenthe)

Het beeld van zaagsel, trailers en stro, het ergonomische hoofdstel, de zadelkamer, mesthoop en kruiwagen, zaken als beenbeschermers, afsponzen, paddock, rijlaarzen en dressuuroefeningen… het roept een wereld op die het publiek van welwillende lotgenoten vanzelfsprekend ‘herkenbaar’ noemt. Maar er is meer. MK heeft hetgeen hem overkwam met gepaste afstandelijkheid in taalgebruik geestig benaderd. Bovendien weet hij grappen onderkoeld en met ironie knap te brengen, zonder in voor de hand liggende woordspelingen uit de sector ‘paard’ te belanden.

Jacques ’s Ancona in Dagblad van het Noorden (25-05-2018):


Reacties

Over Steenwijk, 28 februari 2019:

Nynke: Net terug van het geweldig theater! Toch spijt dat we geen boeken hebben gekocht.. dus toch nog maar even online bestellen! Bedankt voor de leuke avond!


Over Zevenaar, 24 okt 2018:

Ruurd: Super avond gehad, smakelijk gelachen!


Over Hillegom 13/14 okt 2018:

Bianca: Heel herkenbaar allemaal. Vooral het liedje aan het einde van de show raakte me heel erg


Over Winterswijk: 7 sept 2018:

Wilma: Hilarisch en zo herkenbaar!

Danielle: Mooie show met veel herkenning.


Over Veluvine, Nunspeet, 28 juni 2018:

Maarten: Hé, de Manvan, als je eens ziek bent of geen zin hebt doe ik de voorstelling wel. Ik  maak elke dag precies hetzelfde mee…!


Joyce: Geweldig, helemaal flauw gelegen zoooo herkenbaar (als paardenvrouw en moeder van paardendochter)!


Over Hoogezand, 23 mei 2018:

Ida: Ik vond het geweldig. De afsluiting was ook zo mooi, je zag in je gedachten die meiden door het water gaan om de andere paarden op te halen. De hele avond is in balans. Ik vertel iedereen het verhaal over de hoefijzer wc-bril.


Over Doetinchem, 19 april 2018:

Rob: Fantastische avond gehad, erg gelachen want het was wel heel herkenbaar. Mooie show!


Ester (Rob’s vrouw): Ik dacht dat je blij was dat het hier allemaal best wel meevalt Rob…


Mieke: Het was erg leuk, heel grappig en zeer herkenbaar. Paardengekken en hen die daaronder lijden: als MK in de buurt optreedt en je bent in de gelegenheid om te gaan: zeker doen!


Melanie: Superleuk gedaan! Leuke avond gehad. Heel herkenbaar. En allemaal waar gebeurd: Top!


Monique: Dank jullie wel voor de leuke voorstelling! Ik vond het puur, grappig, herkenbaar en met hele mooie muziek. Ik ga met een groot glas cola na zitten genieten van mijn geslaagde avond.


Op de nieuwjaarspartij van de FNRS, 8 januari 2018

Een unieke voorstelling, want hoeveel gespecialiseerde paardencabaretiers telt ons land nu helemaal? Tijdens zijn show laat M.K. de Manvan zijn vaak herkenbare columns tot leven komen, ondersteund met grappige liedjes en treffende gedichten. Een aanrader voor iedereen die onverhoopt met paarden in aanraking gekomen is!
FNRS,   Nikki Bijhouwer


Over Kootwijkerbroek, 8 september 2017

Jan: Ik hou zelf van paarden, maar alle mannen van een paardenvrouw zouden dit moeten zien. Het is zó herkenbaar!


Op Facebook, na de try-out in Kootwijkerbroek bij Horse & Human:

Top avond! Iedereen was enthousiast!