Oud en Nieuw

Hoe komt het toch dat het op oudjaar altijd zo onvoorstelbaar lang duurt voordat het twaalf uur is.

Het hele jaar door is het vaak ineens ongemerkt kwart over twaalf; dan ben je bezig geweest, wat notities gemaakt, mails beantwoord, nog even iets opgegoogeld, wat bij de stallen geprutst, met een hond een laatste snuffel-plasronde gemaakt; en dan zie je tot je verbazing dat het al na middernacht is.

Zo niet op oud en nieuw. Iedereen zit gespannen te wachten, er worden allerlei ongewone dingen gedaan om de tijd maar te doden. We moeten ineens rummikuppen, op een raar tijdstip eten, heel laat nog toastjes met zalm eten, langdurig filmpjes terug kijken waarop veel paarden te zien zijn.

En de tijd kruipt en het wil maar geen twaalf uur worden. We vechten om kwart over tien al tegen de slaap. Wat een marathon is dat toch altijd weer. En waarom?

Om tien voor twaalf zetten we de tv aan voor het aftelmoment. We voelen ons alsof we een enorme jetlag hebben. Trillerig van slaaptekort.

De jaarwisseling om twaalf uur beleven we als in een droom. Zeg maar een nachtmerrie. Uitgeput en murw.

Het knalt en flitst. Onze hond komt de keuken in, kijkt me verwijtend aan plast op de vloer. De andere hond zit onder een tafeltje en laat zich niet meer zien.

De paarden staan verbijsterd in hun stal. We hebben ze voor de gelegenheid even opgesloten.

Door de raampjes flitst het, maar dat doet het bij onweer ook. De knallen vinden ze wel raar. Maar met meest irritante vinden ze de oorverdovend harde radio. Mijn vrouw heeft als afleiding radio4 op gezet, flink hard om de natriumbommen en Chinese rollen te overstemmen. ‘Mag die radio wat zachter!!’, vraagt de brutaalste Shetlander, ‘of zet dan tenminste 538 op…!’

De volgende ochtend zijn we ook brak en proberen zelfs uit te slapen. Maar de brutaalste shetlander heeft zijn wekker gewoon gezet en laat ons om zeven uur weten dat het mooi is geweest met dat uitslapen. Als na een lange doorwaakte intercontinentale vlucht schuifelen we door het huis. Doen het hoognodige. Na de lunch misschien even een dutje…

Vanavond is alles weer gewoon.

Lekker rommelen, nog even een plakje hooi brengen en voor je het weet is het alweer kwart over twaalf!

2018-01-01T13:12:46+01:00 01-01-2018|