Het broeikaseffect

Vanwege het broeikaseffect kunnen we binnenkort een spotgoedkope zon- en strandvakantie houden in Siberië en zullen de olympische winterspelen waarschijnlijk in Mozambique gehouden worden. Maar ook hier zijn de effecten van het veranderende klimaat merkbaar. Insecten die hier vroeger niet voorkwamen hebben het op onze paarden gemunt. Vliegen, muggen, dazen, maar nu ook een exoot die zich vermomt als vlieg maar eigenlijk een vliegend gepantserd monster is…

Ik loop vrolijk naar de stal waar m’n vrouw in de poetsplaats aan het rommelen is en lees haar een krantenartikel voor waarin staat dat er nu al een vliegenplaag is. “Vertel mij wat”, slaat ze de ogen ten hemel. Ze is bezig onze merrie in een burka te hullen. Een geheel gesloten jas van fijn gaas, compleet met Ku Klux Clan masker en ontelbare klittenbandjes. Deze knol heeft zomereczeem en dan zijn zelfs de eerste, haast onzichtbare vliegjes een marteling voor de merrie. Schuurt zich tot bloedens toe open, daarbij alle stalmeubilair ontwrichtend en vernielend uit wanhopige jeuk. Die deken helpt wel. De andere paarden hebben geen zomereczeem, maar nu, met deze vliegenplaag hebben ze het toch niet gemakkelijk. Nu heeft m’n vrouw na allerlei spuitbussen en smeerseltjes eindelijk iets gevonden dat zo vies is, dat vliegen kokhalzend een goed heenkomen zoeken als je dit op een paard spuit: hertshoornolie. Ik zou als paard liever een paar vliegen op m’n kont hebben, dan zo intens naar dood en verderf stinken. Maar goed, het helpt.

Totdat onze oudste, en wijste, ineens de kolder krijgt en ondanks z’n vergevorderde leeftijd als een jaarling het land door scheurt. Bokkend, dansend, met vier benen tegelijk de lucht in, om met een sliding tot stilstand te komen en daarna woest gaat liggen rollen. Hij springt op, maakt twee pirouettes en gaat harder dan hard het land door. Ik zeg: “Weet je dat melkkoeien die Mozart in de stal aanhebben veel meer melk produceren dan koeien die AC-DC moeten aanhoren”. Ik verwijs daarmee naar radio 538 die altijd in onze poetsplaats aanstaat. Maar uiteraard is het geen tijd voor grapjes. “Hij heeft iets”, is haar vlijmscherpe diagnose. Ik vraag me af of er ook zoiets bestaat als ‘paarddolheid’, maar het paard is inmiddels gevangen en staat galopperend in z’n stal. Tussendoor woest happend naar z’n buik. “Hij heeft een vlieg”, roept m’n vrouw en gaat met gevaar voor lijf en leden de stal in. Ik moet het briesende beest vasthouden wat niet meevalt.

Dan gebeurt het. M’n vrouw roept net: “Ik zie geloof ik wat het is”, en bukt voorover. Op dat moment slaat het beest naar voren en wordt m’n vrouw vol geraakt. We zijn beiden een moment verbouwereerd. “Ik ben geschopt”, zegt ze verbijsterd. Ons zoetste paard, betrouwbaar en sociaal tot en met, zo voorzichtig dat hij bij ons altijd de afwasmachine mag uitruimen; dat beest heeft geschopt! Maar het valt mee, blauwe plek, is over een week weer weg. En die vlieg zit er nog.

“Hou hem nou vast”, “Pas toch op”, “Als jij hem maar vasthoudt”, en ik probeer het piafferende paard in bedwang te houden. Dan grist ze snel onder z’n buik en roept: “Ik heb hem!”. We gaan de stal uit en buigen ons over de boosdoener. Een bruin/rood monstertje met kleine gebogen voorpootjes die op kreeftenscharen lijken. M’n vrouw smijt hem op de grond, zet haar voet erop, ziezo kreng, kan je wel tegen een paard? Maar het insect is niet onder de indruk.  Heeft waarschijnlijk een bodyprotector aan. Ik probeer het ook eens met m’n klomp, maar het beestje schudt z’n vleugeltjes even en kijkt ons vuil aan: “Is dat alles, watjes”. Ik sla nu met een borstel op het insect en als dat niet help met een hoevekrabber, een oud hoefijzer en met een bezem. Maar het ding blijft even liggen en vliegt dan ineens weg, op zoek naar een volgend slachtoffer.

Dit ongedierte voelt zich inmiddels geheel thuis in Nederland. Er schijnen ook al schorpioenen te zijn; waar moet dat heen?  Lang leve het broeikaseffect. Binnenkort kunnen we dressuren op een giraffe (hals op lengte houden) en ment IJsbrand Chardon een vierspan zebra’s. En ik kan in januari in een korte broek op m’n fiets naar m’n werk.

Nieuwste voorstellingen & columns in de mail? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dat doe je hier.

2018-09-18T16:21:11+02:00 22-07-2018|